#oljepengar

Skarp kritik mot regionens fondplacering

1:17 min

I dag har P4 Gävleborg avslöjat att Region Gävleborg investerar i en fond som strider mot de egna etiska reglerna för miljö och klimat. Flera skattebetalare som P4 Gävleborg träffat är kritiska.

Region Gävleborg har inte reagerat på att de har en fond med flera miljöförstörande företag i – trots att de själva beställt en undersökning som visar att flera av företagen i fonden begått brott mot miljö eller mänskliga rättigheter.

Sven Olof Westling från Hudiksvall reagerar så här när P4 Gävleborg berättar nyheten.

– Det är upprörande för mig, de ska inte stödja sådana verksamheter som har den inriktningen.

Det är för att klara de stora pensionsutbetalningarna i framtiden som Region Gävleborg byggt upp en fondportfölj som i dag är värd tre miljarder. Drygt 180 miljoner ligger i fonden Skagen Global där flera hårt kritiserade företag finns med – som svenska Lundin Oil, BP och ryska Gazprom.

På sjukhuset i Hudiksvall är personalen ovetande om att deras ledning placerar skattepengar i företag som strider både mot egna klimat- och miljömålen och i flera fall mot mänskliga rättigheter.

– Det hade jag ingen aning om. Inte alls, säger undersköterskan Josefine Karlsson innan hon skickar i väg en patient med taxi.

– Jag får nog läsa på om det där och forska i det.

Tycker du att de skulle byta fond?

Ja, om det påverkar miljön på ett bättre vis. Alla måste tänka till, så är det.

Sven Olof Westling går längre i sin kritik.

– Det går inte att skylla på att man inte vet, för då ska man byta personal. Då sitter det personal där som inte kan bedöma.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.