Hätsk stämning på möte om flyktingboende

1:36 min

I går höll Gävle kommun ett informationsmöte för föräldrar till barn som går på Sofiedalskolan. Anledningen var att kommunen beslutat att Valbo sportcentrums idrottshall ska bli tillfälligt boende för människor på flykt. Många var oroliga och stämningen stundtals rejält uppriven.

– Har de här människorna sökt asyl i Sverige? Ni får göra en bakgrundskontroll. Vi har ingen aning om vilka som kommer hit. Det kan vara 80 stycken ISIS-terrorister som kommer, säger en upprörd man på mötet.

Det var hundratals föräldrar, barn och grannar som hade samlats i går i Sofiedalsskolans matsal för att få svar på sina många frågor inför att evakueringsboendet upprättas i närhet av skolan.

En av dem som är oroliga är Karin som har en dotter som går på Sofiedalsskolan.

– Det är klart att man har funderingar om hur det ska bli. Om det kommer olika människor som ska bo här. Vad ska de göra? Det finns inte så mycket att göra, och jag tror knappast att de vill sitta inne på sin säng dygnet runt. Man kommer att röra sig i området helt enkelt. Det är klart att det finns en oro då, säger hon.

Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens vice ordförande, försökte så gott hon kunde mana till lugn och svara på alla de frågor som stundtals haglade in.

– Det var en enorm uppslutning och engagemang som visades från Valbo-borna. Vi hade helt klart underskattat hur många som var intresserade att göra sin röst hörd i den här frågan. Det var ytterst olyckligt att lokalen inte alls räckte till. Det skapade en hel del frustration, säger Åsa Wiklund Lång.

Men Karin, föräldern som har sin dotter i Sofiedalsskolan, menar att politikerna inte förstår föräldrarnas oro.

– Jag tycker att de som håller i mötet inte nes försöker att sätta sig in i vad många föräldrar har för rädslor och farhågor. Man pratar väldigt förbi varandra, säger hon.