I dag: 100 år sedan Joe Hill avrättades

12 min

Han är en av Gävles allra största profiler genom tiderna, poeten låtskrivaren och fackföreningskämpen Joe Hill. I dag är det 100 år sedan han avrättades för rånmord i Salt Lake City i USA 1915. 

Joel Emanuel Hägglund föddes i Gävle år 1879. Han var en av många svenskar som emigrerade till USA med stora förhoppningar, för att sedan slita under svåra förhållanden i gruvor och på järnvägar.

Joe Hill, som han kallades sig i USA, kom senare att bli världskänd genom sitt fackliga engagemang för de mest fattiga och utsatta arbetarna i USA i början på 1900-talet. Han blev en förgrundsfigur för organisationen IWW, Industrial Workers of the World, och hans musik har inspirerat några av våra största artister som Bob Dylan, John Lennon och Bruce Springsteen.

I november 1915 arkebuserades Joe Hill för rånmord i Salt Lake City, men det var många som trodde att han var oskyldig. 

Joe Hill-gården i Gamla Gefle är ett minne till hans ursprung och under året har Länsmuseet visat utställningen ”Joe Hill – martyren från Gävle”, en utställning om mannen som aldrig dog och den stad som formade honom.   

Aftonbladet avslöjade i går Joe Hills hemliga svenska viloplats. Efter avrättningen i november 1915 spreds hans aska i femtio kuvert till arbetarrörelsen över hela världen. Det sista kuvertet fick Joe Hills familj och enligt tidningen ska hans aska vara spridd i byn Högvålen i Härjedalen, där Joes syster Ester bodde.

Under veckan har P4 Gävleborg sänt en dokumentär om Joe Hill. Missade du den så kan du här nedan höra berättelsen om en av Gävles allra största profiler genom tiderna. Vem var han? Och hur kom det sig att han gick detta öde till mötes? Niklas Söderqvist tar oss med på en resa – Joe Hills resa.