I Ockelbo förenar fotbollen

1:34 min

Politikerna i Ockelbo vill nu förändra riktlinjerna för att kunna prioritera föreningar som engagerar sig aktivt i att få in nyanlända in i samhället. En av de föreningar som redan gör det är Ockelbo IF.

Sedan ett år tillbaka har Ockelbo ett nytt lag i division sju, Ockelbo International IF där Yussuf Abdalla nu är tränare.

Han har själv varit med från starten och tycker att laget har varit viktigt för integrationen i kommunen.

– Det är jättekul faktiskt, säger Yussuf Abdalla.

Har ni lärt er bättre svenska då?

– Ja, jag har lärt mig otroligt mycket tycker jag. Vi har ju bestämt att alla ska prata på svenska bara där. Men ja, i början fungerar det bra men efter ett tag pratar alla sitt egna språk, säger han.

Det är träning för Ockelbo International i Kuxahallen i Ockelbo. Sammanlagt är man 40 spelare mellan 17 och 35 år från olika länder i laget som började som spontanfotbollsspelande.

Men sedan ett år tillbaka är laget en del av Ockelbo IF och representerar klubben i division sju, även om målet är högre för vissa av spelarna.

– Vårt mål är att representera Ockelbo. Hela Ockelbo. Men vi vill även spela med A-laget som finns här i Ockelbo IF i division fyra. Och några drömmer om att bli som Zlatan, deras idol, säger tränaren Yussuf Abdalla.

En av spelarna i laget är Filemon Kiflu som tycker att föreningen är ett bra sätt att komma in i Ockelbo:

– Ja det är jättekul att spela med dem. Och det är jättebra när man ser de nya vara ute och spela och umgås med svenskarna. Det är jättekul, säger Filemon Kiflu som tidigare var tränare i laget. 

Och den nuvarande tränaren Yussuf Abdalla håller med:

– Det betyder mycket tycker jag. Olika länder har olika språk, men det enda språk som man kan prata och som samlar olika människor från olika delar av världen är fotbollen tycker jag, säger Yussuf Abdalla.