#oljepengar

Kommunanställdas pensionspengar hamnar i oljefond

1:40 min

Det är inte bara Region Gävleborg som investerar i en oljefond. Genom pensionsbolaget KPA så hamnar också massor av kommun- och regionanställdas pengar i en fond som handlar aktier i olja och gas.

Igår avslöjade P4 Gävleborg att Region Gävleborg investerar pengar i kontroversiella oljeföretag.

I dag kan vi berätta att regionen och länets kommuner är delägare i pensionsbolaget KPA som också de placerar pengar i oljebolag.
Gunilla Gustin-Skoglund arbetar på Hudiksvalls kommun och hon har inte vägt in miljön när hon investerat i fonder.

– Så långt har jag inte tänkt, säger hon.

Om man inte gör något aktivt val hamnar pengarna i KPA:s fond och de handlar i gas och olja vilket inte gynnar miljön...

– Nej, jobbar man med de här frågorna så kanske man ska vara mer aktiv där också, säger hon.

Det är pensionsbolaget KPA som förvaltar tjänstepensionerna för 1,4 miljoner kommun- och regionanställda. För de som inte gör egna fondval landar pengarna i KPA:s fond som idag har ett värde på 140 miljarder. Maggan Sabee är ekonom på Hudiksvalls kommun och har koll på det.

– Ja, det vet jag.

Men kände du till att KPA investerade i olje– och gasbolag?

– Nej, det kände jag inte till. Jag hoppas att de försöker tänka smart.

Igår berättade moderata regionrådet Patrik Stenvard att han inte är beredd att ta bort Region Gävleborgs oljefond om det ger lägre avkastning i pensionsportfölj. 

KPA har en annan infallsvinkel. De menar att KPA kan påverka oljebolagen just genom att äga aktier i exempelvis BP och Shell. Eva Axelsson är hållbarhetschef.

– Genom att använda vår finansiella styrka, just i bolag som BP och Shell,  så kan vi förändra till det förnybara. Säljer vi av kan vi inte påverka.