Migrationsverket går på knäna – situationen akut

0:38 min

Från och med i dag kan Migrationsverket inte längre erbjuda tak över huvudet för alla asylsökande som kommer till Sverige. Samtidigt meddelar Gävle kommun att ett tältläger för asylboende i Kungsbäck kan bli aktuellt. 

Migrationsverket har tidigare flaggat för den akut situationen med boendeplatser för asylsökande. Men nu har det gått så långt att myndigheten inte längre kan erbjuda tak över huvudet för de människor som kommer till Sverige. 

Detta innebära att asylsökande hädanefter kan få ordna boende på egen hand. Barnfamiljer kommer dock att prioriteras när boendeplatser fördelas till asylsökande.

Gävleborgs län har bara fått asylsökande under den förutsättningen att det finns platser som kunnat ordnas fram i länet. Man är nu tacksamma för alla tips på boende för att kunna möta det synnerligen akuta läget, säger Lars Ulander, chef på Mottagningsenheten Söderhamn. 

Samtidigt kommer nyheten att det kan bli aktuellt att bygga ett tältläger för asylboende på övningsfältet i Kungsbäck i Gävle. Om det blir ett tältläger är det dock en bit in i framtiden. 

– Det är otroligt preliminärt. Det är fyra platser och utgångspunkten är statlig mark, men det är jättemycket arbete som återstå, säger den operativa chefen Ann-Charlotte Zachrisson på MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, som tagit fram förslaget.

Först inom ett år kan lägret vara klart och då ta emot 500-1000 asylsökande. 

– Vi ska och vill hjälpa till att hantera den pågående flyktingkrisen. Men självklart finns en rad frågor som behöver utredas av Migrationsverket och andra myndigheter för att detta ska bli bra, säger kommunalrådet Åsa Wiklund Lång (S) i ett pressmeddelande.