Betongplattan efter den garagebyggnad på Näringen i Gävle som brann ned.
Vid den våldsamma branden förstördes bland annat en veteranbil. Foto: Christine Odén/Sveriges Radio
Branden på Näringen

Gävle kommun diskuterar markköp för att skydda dricksvattnet

"Nu syns bara en sotig betongplatta"
1:15 min

Efter den våldsamma branden i en garagebyggnad på Näringen i Gävle för nu Gävle kommun samtal med fastighetsägaren om att köpa marken och lösa ut flera fastigheter. Det här för att skydda Gävles vattentäkt som ligger i området.

Nu syns bara en sotig betongplatta. Tidigare stod här där den garagebyggnad med bland annat bilar, som totalförstördes i en våldsam brand med flera explosioner i mitten av augusti i år.

Släckningsarbetet försvårades av att Gävles vatten tas från vattentäkten som ligger just här i området. Det fanns en oro för att smutsigt släckvatten skulle rinna ned och förorena vattnet. Räddningstjänsten valde därför att låt branden brinna ut av sig själv.

Dessutom ligger järnvägen strax intill och branden skapade också problem för tågtrafiken.

För att skydda Gävles vatten för nu alltså Gävle kommun diskussioner med fastighetsägaren om att köpa marken här och inte bara den just vid brandplatsen.

Enligt uppgift till P4 Gävleborg kan flera företag och fastigheter beröras av ett eventuellt markköp. Verksamheterna i området kommer i så fall få flytta på sig för att stärka skyddet av vattentäkten.

Diskussionen förs just nu mellan tjänstemän på kommunen och fastighetsägaren. Beslutet måste tas av politikerna eftersom det troligtvis handlar om en betydande köpesumma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".