Bengt Friberg och Siv Persson. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Bengt Friberg och Siv Persson. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
#oljepengar

Gävleborgs kommuner klarar etikkraven för fonder

"Vi jobbar utifrån de regler som finns"
1:18 min

Igår avslöjade P4 Gävleborg att Region Gävleborg går emot sina egna miljöreglerna när de investerar i en fond med olja eller gas. Länets fem största kommuner får däremot godkänt i vår granskning.  

– Vi har stort förtroende för vår kapitalförvaltare som jobbar utifrån de regler som finn för medelsförvaltning i Hudiksvall kommun , säger Siv Persson, ekonom på Hudiksvalls kommun. 

Det Siv Persson pratar om är dom etiska regler som Hudiksvalls kommun, liksom dom flesta andra, satt upp för sin fondhantering. Kommunchefen Bengt Friberg är sen en tid tillbaka också vikarierande ekonomichef. Och han betonar vikten av att följa reglerna.

– Vi har flera redovisningar per år både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Där presenteras det man kallar för "smuts". Vi har ganska höga krav på att det inte finns sånt i fonderna. Det är ju allmänhetens pengar vi handskas med, säger Bengt Friberg. 

Förutom Hudiksvall har också Gävle och Sandviken byggt egna fondportföljer som klarar vår granskning. Men enligt Hudiksvalls kommunalråd Mikael Löthstam (S), så detta inget som kommunerna pratar om särskilt ofta sinsemellan.

– Det är ingen fråga som dyker upp ofta, utan det handlar i så fall om hur man har placerat sina pensionspengar, säger Mikael Löthstam. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".