Egmont Publishing har köpt rättigheterna till Lars Mortimers serie om Hälge. Foto: Egmont Publishing
Egmont Publishing har köpt rättigheterna till Lars Mortimers serie om Hälge. Foto: Egmont Publishing

Folkkära älgen Hälge lever vidare

"Hälge kommer att leva kvar så som man känner honom"
1:16 min

Sveriges kanske mest populära älg, Hälge, har fått ett nytt hem. Förlaget Egmont Publishing har nämligen köpt rättigheterna till Lars Mortimers serie. 

Serieskaparen Lars Mortimer föddes i Sundsvall och var bosatt i Långed i norra Alfta, Hälsingland. Där han tecknade den oerhört populära serien med den ständigt jagade älgen Hälge.

I fjol avled Lars Mortimer, men hans populära serie kommer att leva kvar länge till. 

– Vi kommer att anlita svenska serietecknare och manusförfattare till att hjälpa oss med det här på samma sätt som vi med Bamse, 91:an, Fantomen till exempel, säger Marika Bark, förlagsdirektör på Egmont Publishing, till P4 Gävleborg. 

Det viktigaste för att kunna driva varumärket och Hälge vidare är att förstå hur Lars Mortimer tänkte. Något som Egmont Publishing nu gör, menar Marika Bark. 

– Hälge kommer att leva kvar som man känner honom. Det ansvaret känner vi är väldigt viktigt, men vi känner också att vi nu har kunskapen och kompetensen till att kunna gå vidare och göra det här på ett riktigt bra sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".