Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
1 av 2
Ockelbo kommun vill prioritera föreningar som engagerar sig i integration när föreningsbidragen ska fördelas nästa år. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
2 av 2
Thomas Forsberg ska hjälpa nyanlända in i Ockelbos olika föreningar. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Ockelbos föreningar hjälper nyanlända in i samhället

1:31 min

I Ockelbo satsar man nu på att få in fler nyanlända i det lokala föreningslivet. Dels för att de lättare ska komma in i samhället, dels för att det behövs fler ideella krafter i föreningarna.

– Hör man ordet föreningar och föreningsliv så tänker många att det handlar om idrottsklubbar och hela den biten, men det är ju så mycket mer med föreningsliv. Det finns ju alla möjliga sorters föreningar och för att vara ett litet samhälle så finns det ett stort föreningsliv här i Ockelbo, säger den nyutnämnde projektledaren Thomas Forsberg.

Han har precis fått ett litet rum från vilket han nu ska leda det drygt ettåriga projektet och förmedla kontakt mellan föreningar och nyanlända och lära ut svenskt föreningsliv.

Förra året betalade kommunen ut cirka 1,3 miljoner kronor i bidrag till olika lokala föreningar. Inför nästa år är förslaget att föreningar som engagerar sig i integration ska prioriteras när bidragen fördelas.

Thomas Forsberg hoppas att satsningarna på sikt ska innebära nya ideella krafter i de lokala föreningarna.

– Det är ju min förhoppning, att det finns krafter som kan komma in. Kanske inte till en början, här är det många parametrar som ska stämma in som språk och sådant, men efterhand så är min förhoppning att man får in nya krafter som kan få föreningslivet att blomstra upp. För ideella krafter idag, ja det är inte gott om dem helt enkelt, inom föreningslivet. Så jag ser med stor förhoppning på att det kan bli så att man får in nya här, och nya tankesätt också kanske, säger Thomas Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista