Oro när äldreboendet Sofia Magdalena stängs

1:39 min

Alla som bor på äldreboendet Sofia Magdalena i centrala Gävle måste flytta under nästa år, på grund av en större renovering. De som jobbar där måste söka om sina jobb vilket har lett till ängslan bland många av de anställda. 

I samband med renoveringen av Sofia Magdalena kommer 60 av de boende på att flytta till ett nytt boende på Gävle strand till våren. Till hösten får resten av dem flytta till Bomhusgården.

– Det är oro. Vad kommer i framtiden? Får man följa med dit man vill? Ska man söka andra jobb? Det är mycket oro, säger undersköterskan Riita Juntunen som är fackförbundet Kommunals huvudskyddsombud.

Men ingen av dem som jobbar på Sofia Magdalena kommer att bli arbetslös, enligt den information som Riita Juntunen fått.

– Vi är anställda inom kommunen. Så vi blir inte utan jobb. Det finns inga planer på det.

Riita Juntunen säger att de äldre tagit flytten med ro, men att äldre alltid är en extra sårbar grupp att flytta.

– De kan bli sjuka av flytten om de inte vill. Det är aldrig lätt att flytta på äldre, speciellt inte om de hamnat i en demens.

Ryktena om utrymningen av Sofia Magdalena startade redan i början av hösten, och Riita Juntunen hade velat ha klarare besked tidigare.

– Då börjar alla rykten och alla säger olika. Klara besked från början ska man ha, annars känns det annars jobbigt, säger hon.

Riita själv har jobbat många år som undersköterska på Sofia Magdalena, och det är med blandade känslor hon ser på den stundande flytten.

– Jag började där som timmis 1986. Nästa år är det 30 år som jag varit på Sofia.

Hur känns det att flytta då?

– Både och. Jag är inte orolig för förändringar. Jag tycker att det ska bli kul. Jag hoppas att jag ska få följa med till Gävle Strand, det är dit jag har sökt mig i alla fall, säger Riita Juntunen.