SD vill fälla de rödgrönas budget

1:11 min

Just nu pågår Kommunfullmäktige i Gävle kommun. En punkt som ska tas upp är budgeten, och nu meddelar Sverigedemokraterna att de vill fälla de rödgrönas budget. 

Sverigedemokraterna har en vågmästarroll i kommunfullmäktige i Gävle kommun. I dagens omröstning angående budgeten kommer partiet att rösta på Alliansens budgetförslag, istället på den politiska ledningens. 

Därmed riskerar också S, V och MP:s budgetförslag att falla. SD menar att det är den rådande invandringspolitiska situationen som är orsaken. 

– Vi står inför en systemkollaps och vi behöver ha en förändring, säger Roger Hedlund (SD) till P4 Gävleborg och fortsätter.

– Den sittande minoritetsstyret i form av S, V och MP fullföljer regeringen invandringspolitik och vi är oroliga för framtiden. Därför har vi tagit beslut om att aktivt måste fälla det sittande minoritetsstyret. 

De rödgröna kommunalråden har suttit i möten under förmiddagens pauser och inte varit tillgängliga för kommentarer. Jörgen Edsvik (S), kommunstyrelsen ordförande, sa tidigare från talarstolen i Gävle stadshus att de "kommer att hantera den här situationen".

Måns Montell (M), fullmäktigeledamot i Gävle kommun, skriver på sin Facebook att Alliansen fullt ut kommer att rösta på de förslag de anser vara bäst för Gävle. Han menar att det är de styrande rödgröna partiernas uppgift att hitta en majoritet i fullmäktige för att få igenom sina förslag, inte oppositionens.