Petri Berg, vd Faxeholmen och Lars Stål, teknisk chef Söderhamns kommun har stora förhoppningar kring enerigeffektiviteringsprojektet. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Petri Berg, vd Faxeholmen och Lars Stål, teknisk chef Söderhamns kommun har stora förhoppningar kring energieffektiviseringsprojektet. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Offensiv energisatsning i Söderhamn

1:04 min

Söderhamns kommun och bostadsbolaget Faxeholmen investerar nu 280 miljoner för att sänka energikostnader och koldioxidutsläpp i bland annat bostäder och skolor. 

Under fyra år satsar Söderhamns kommun och Faxeholmen på energieffektiviseringsåtgärder. Miljömålet är 20 procents effektivisering 2020. 

– Vi tror vi når det målet 2019. Vi gör vår del för miljön! menar Lars Stål, teknisk chef för Söderhamns kommun.

129 fastigheter i Söderhamn ska under fyra år energieffektiviseras till en kostnad av 280 miljoner kronor. Syftet är att minska energiläckage och sänka energikostnaderna i exempelvis bostäder, skolor och förvaltningslokaler. 

Ventilation ses över och justeras och belysning byts till LED. Väggar och tak isoleras, framför allt på vindar. För den enskilde hyresgästen ska det inte behöva bli allt för stora ingrepp.

Trots en rejäl investering på drygt en kvarts miljard kronor så ska hyresgästerna inte drabbas av högre hyror försäkrar Faxeholmens vd Petri Berg.

– Nej det här investeringsprojektet kommer inte att påverka hyressättningen. Tvärtom är vår målsättning att normalisera våra idag höga energiförbrukningar så ska vi undvika onödigt höga höjningar i framtiden, säger Petri Berg. 

Så här sker energieffektiviseringen: 

  • I 129 fastigheter
  • På 437.000 kvadratmeter
  • Bostäder, skolor, förvaltningslokaler, kommersiella lokaler
  • Totalt handlar det om tusen åtgärder
  • All olja ska tas bort
  • Omkring 80 Arbetstillfällen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista