Det politiska styret i Gävle kommun S, V och MP meddelar att de nu avgår.
1 av 2
Det politiska styret i Gävle kommun S, V och MP meddelar att de nu avgår. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio
Alliansens budgetförslag röstades fram.
2 av 2
Alliansens budgetförslag röstades fram. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio

Nu avgår det rödgröna styret i Gävle

1:26 min

Vid kommunfullmäktige i Gävle i dag fälldes de rödgrönas budget. SD röstade för Alliansens budgetförslag. De rödgröna styret meddelar nu att man avgår efter årsskiftet. 

I artikeln hör du också Inger Kjällgren Sawela (M), reaktioner från Gävleborna och hela presskonferensen från de rödgröna. 

– Jag har varit kommunpolitiker i 39 år och heltidspolitiker i 22 år. Det är första gången något sådant här händer, säger Inger Kjällgren Sawela (M). 

Det var ett dramatiskt sammanträde på kommunfullmäktige i Gävle i dag. Sverigedemokraterna gick tidigt ut och sa att de ville fälla en rödgrön budget och att de därför tänkte rösta på Alliansens budgetförslag. 

I och med Sverigedemokraternas vågmästarroll riskerade därmed S, V och MP:s budgetförslag att falla. Vilket den också gjorde. 

Med röstsiffrorna 30-35 vann Alliansens förslag med stöd av Sverigedemokraterna. Strax efter meddelande också den politiska ledningen, S, V och MP att de nu avgår efter årsskiftet. 

– Vi har varit förberedda på den här situationen sedan valnatten. Det stod klart ganska tidigt att det parlamentariska läget var skört, säger Jörgen Edsvik (S), kommunstyrelsens ordförande, till P4 Gävleborg.

Alliansen fick genom sin budget med hjälp av SD. Hur ser du på det?

– Ja, det kan man tycka mycket om. Men jag kan väl i alla fall säga att det var bra att Sverigedemokraterna var tydliga i debatten. De var tydliga att det handlar om rikspolitiken och att det är Moderaternas mer restriktiva flyktingpolitik på riksplanet, som gör att man nu väjer att sänka de rödgröna på lokalplanet, säger Jörgen Edsvik. 

– Att regera, samverka eller samarbeta med Sverigedemokraterna är inte aktuellt, säger Inger Kjällgren Sawela, som däremot är redo att styra Gävle kommun. 

– Vi behöver få tid till eftertanke och att analysera vad som har skett. Men beredda att ta över Gävle kommun, det är självklart att vi är. 

Gävle kommun har haft Socialdemokratisk styre sedan 1919. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista