Polis övervakar ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.
1 av 2
Polis övervakar ankommande människor vid Hyllie station utanför Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.
Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio
2 av 2
Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio

Gävleborgspoliser fortsätter kontrollera människor i Skåne

0:35 min

Gävleborgspolisen har tidigare skickat ner styrkor till Skåne för att genomföra kontroller av människors identiteter och uppehållstillstånd. Något de kommer fortsätta att göra enligt presstalesmannen.

Beroende på hur många människor på flykt som kommer till Sverige framöver kan polisarbetet i Gävleborg bli påfrestande. 

I nuläget är tre poliser från Gävleborg nere i Skåne och kontrollerar människor som är på flykt, och enligt Mikael Hedström, som är polisens presstalesman i Gävleborg, så kommer arbetet att fortsätta där nere. 

– Den här veckan kommer tre poliser härifrån att åka ner dit. Nästa vecka är det två stycken. Poliserna tas från yttre tjänst här i länet så arbetet här kan komma att bli på påfrestande. 

Ett ansträngt läge är att vänta i länet, och blir inte situationen i Skåne lugnare till jul- och nyårshelgen kan polisernas semestrar dras in. Mikael Hedström menar att polisen har ett uppdrag och det ska man klara av till varje pris. 

– Semestrarna är redan beviljade, men blir situationen värre så får vi ju titta igenom listorna och föra en dialog med de anställda och kolla om de kan ändra sig semestern.

I Gävleborg kommer polisens arbete i länet att fortsätta, men det kommer att bli ansträngt och en fördröjning i vissa typer av arbeten. Mer exakt vilka typer av arbeten vill inte Mikael Hedström gå in på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista