Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Krönika: Niklas Folkegård

Ett bra slut i Gävle

Folk i kommunen ska dö på ett bra sätt
3:27 min

Gävle kommun planerar nu för ett nytt projekt som ska heta Ett Bra Slut. Tanken är att man ska gör det tillsammans, i Gavlerinken och gärna så att kommunen hamnar i Guinness Rekordbok.

Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör och länskorrespondent. Vi får ta del av det som händer i Gävleborg ur hans unika perspektiv.

Gävle har hamnat i Guinness Rekordbok. Den här gången för att man har haft världens största mattelektion.

Pådraget i Gävle var gigantiskt. Man hade fyllt Gavlerinken med barn, Tv-kändisar och lite bortkomna kommunala tjänstemän. Samt en kontrollant från Guinness Rekordbok, komplett med pomada i håret och en lite för liten Harry Potter-kavaj med klubbmärke.

Den största utmaningen för arrangörerna var att se till så att samtliga elever fick en rejäl dos av sådan där illaluktande kaffeandedräkt som mattelärare brukar ha när de lutar sig över eleverna för att hjälpa till med ett tal.

Men viktigast var media. Det var ju ett världsrekord, det måste media gilla. Internationell press var... totalt ointresserade. Rikspressen var... inte heller intresserad. Men lokalpressen var där i alla fall.

Barnen fick utföra heltalsdivision utifrån antagandet att det var fyra tusen elever i arenan. Man fick dela fyra tusen på två eller på fyra i en timme om man inte somnade.

När eleverna kontrollräknats visade det sig vara 3617 elever i arenan. Matematiken blev genast mycket mer utmanande. 3617 är ju ett primtal. Det är inte delbart alls med heltalsdivision. Men det är bra att veta hur stora klasser man kan ha.

Matematikrekordet var en del i en ny kampanj som Gävle Kommun driver tillsammans med Brynäs. Projektet heter En Bra Start, och handlar om att ge ungdomar en bra start. Till exempel genom att lära dem att dela fyra tusen med fyra i en timme. Eller att det inte är någon idé att försöka dela ett primtal.

Projektet är en succé, och nu när det till och med har hamnat i Guinness Rekordbok så har kommunen fått feeling. Man drar därför igång nästa stora projekt. Ett Bra Slut.

Projektet Ett Bra Slut går ut på att folk i kommunen ska dö på ett bra sätt. Exakt vad som är ett bra slut kommer en arbetsgrupp att reda ut. Man har flera modeller att ta ställning till.

En modell är att ett bra slut kommer plötsligt, kanske i form av en stor fälla eller ett kassaskåp som dimper ner i huvudet. En annan modell är att ett bra slut är tydligt, som när man kliver över ett stup.

I dagens värld av oändliga TV-seriesäsonger tilltalas många av tvetydiga slut, som när äldrevården rustas ner. Är jag död eller ligger jag bara och väntar? Eller så innehåller Ett Bra Slut en cliffhanger, som när man precis har ansökt om medlemskap i Svenska Kyrkan, men hinner dö innan pappersarbetet är klart.

Hur ska det gå? kanske är en sista tanke som gör slutet lite mer spännande. En sak vet arbetsgruppen: Ett Bra Slut är någonting som man gör tillsammans, i Gavlerinken och gärna så att kommunen hamnar i Guinness Rekordbok igen. Och de flesta verkar vilja att slutet kommer när man sover. Så snart är det dags för ytterligare en matematiklektion i Gavlerinken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".