Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
1 av 3
Det är hett på husmarknaden i Ockelbo just nu. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
2 av 3
Keijo Lohikari valde att flytta till Ockelbo kommun för två år sedan och pendlar nu till jobbet i Sandviken. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
3 av 3
Gustav Björkman på Fastighetsbyrån ser att efterfrågan har ökat i Ockelbo det senaste halvåret och att fler väljer att flytta till kommunen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Stort tryck på Ockelbos husmarknad

1:36 min

Tillväxten i Stockholm och Mälardalen spiller nu över till Ockelbo.

– Trenden är att vi har sett att det framförallt sista halvåret har varit fler och fler budgivningar och Jan Bohman som är ansvarig där sålde 11 hus i september vilket är rekord för en enskild månad. Sedan ser vi också att det är en positiv inflyttning till Ockelbo, sista året är det 113 nettoinflyttade till Ockelbo vilket är jätteroligt, säger mäklaren Gustav Björkman.

Utanför Fastighetsbyrån i Ockelbo så kan man se att det är väldigt många hus som har sålts den senaste tiden, 19 av de här bilderna står det såld på, det är bara några få som fortfarande är till salu.

En av anledningarna till att folk väljer Ockelbo är att hela Mälardalen växer, vilket märks i Gävleborg.

– Vi ligger precis utanför Mälardalen och Stockholm. Gävle och Sandviken har haft en bra tillväxt i inflyttning de sista sex, sju åren och nu hänger Ockelbo med på det också. Det tror jag är en viktig del i det här, för Mälardalen och Stockholm växer så att det knakar och så spiller det över på vår region då, säger Gustav Björkman på Fastighetsbyrån.

Ockelbo känner folk till bland annat eftersom prins Daniel kommer härifrån och dessutom finns Wij Trädgårdar här. Men vad är det som gör att man väljer just Ockelbo?

– Det är lugnt och skönt faktiskt, tycker jag. Lite mindre stress, säger Keijo Lohikari, själv inflyttad till kommunen från en större stad för två år sedan.

Nu står han vid busshållplatsen i Ockelbo centrum och väntar på bussen som ska ta honom till jobbet i Sandviken.

– Det verkar ju vara ett väldigt vänligt stället att bo på. Man blir väldigt väl bemött av myndigheter och så, det är lite mer familjärt, konstaterar Keijo Lohikari.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista