Guldhalsband, ett eftertraktat byte. Foto: Scanpix
Guldhalsband, ett eftertraktat byte. Foto: Scanpix

Stal smycken på äldreboende

1:02 min

En kvinna i 30-års åldern åtals nu för att ha stulit smycken på äldreboenden i Söderhamn. Enligt åklagaren har kvinnan stulit vigselringar, armband och halsband med mera och sen sålt till företaget Guldbrev.

Stölderna avslöjades i februari i år av godsspaningsgruppen i Växjö. När de gick igenom smycken som företaget Guldbrev tagit emot hittades en vigselring och en förlovningsring med inskriptioner. 

Polisen jämförde datum och namn med vigslar och kunde på det sättet spåra ringarna till en kvinna i Söderhamn och konstaterade att den person som skickat in dem inte var en släkting.

– Vi misstänker att hon stulit från fler men kan inte bevisa det, säger åklagare Arek Nowak.

Enligt Guldbrevs bokföring har den misstänkta kvinnan sålt smycken åtta gånger och fått ut ett skrotvärde på sammanlagt drygt 32.000 kronor. Det exakta värdet är svårt att uppskatta men har ingen betydelse tycker åklagare Arek Nowak. 

– Det här är speciellt allvarligt eftersom kvinnan haft ett förtroende att komma in i de äldres hem och utnyttjat sin anställning, tycker han.

Kvinnan erkänner att hon tagit de smycken som identifierats. Hon förklarar i förhör att det varit jättekämpigt och tufft ekonomiskt.
Åklagaren åtalar kvinnan för grov stöld. Påföljden är fängelse i minst sex månader och högst sex år.

– Jag har inte bestämt vad jag kommer att yrka på ännu, säger Arek Nowak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista