Jörgen Edsvik skriver på kontraktet med ICORN. Foto: Cassandra Alm / Sveriges Radio
Arkivbild. Jörgen Edsvik skriver på kontraktet med ICORN. Foto: Cassandra Alm / Sveriges Radio

Ny kulturpolitik i Gävle väcker fristadsfråga

0:58 min

Gävle kommun får en ny kommunal kulturpolitik. Det kan komma att påverka frågan om Gävle som fristad.

I vårt eftermiddagsprogram diskuteras Gävle kommuns maktskift och vad som nu kan vänta Gävleborna. Lyssna efter klockan 15! 

På kommunfullmäktigesammanträdet i Gävle igår fällde Sverigedemokraterna de styrande rödgrönas budget och röstade igenom den borgerliga alliansens budget istället.

De rödgröna har meddelat att de avgår vid årsskiftet och lämnar alltså över rodret till alliansen.

Samtidigt har allianspartierna gjort klart att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna, men då kommunfullmäktige röstade om att göra Gävle till en del av det svenska fristadssystemet för snart två år sedan reserverade sig både Sverigedemokraterna och Moderaterna.

I sitt budgetförslag för nästa år skriver alliansen ingenting om fristadssystemet. Däremot skriver allianspartierna att de nästa år bland annat vill konkurrensutsätta kulturskolan och att fortsätta försöka hitta fler som vid sidan av kommunen kan finansiera Gävle symfoniorkester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista