Jörgen Edsvik (S) och Patrik Stenvard (M). Foto: Sveriges Radio/Gävle kommun
Jörgen Edsvik (S) och Patrik Stenvard (M). Foto: Sveriges Radio/Gävle kommun

Nu kan centrumplanen i Gävle stoppas

"Det krävs helt klart omtag"
1:26 min

Efter gårdagens besked att den rödgröna kommunledningen i Gävle tänker avgå ser det nu ut att bli allianspartierna som tar över styret efter årsskiftet. En åtgärd i deras budget är att riva upp den omdiskuterade centrumplanen.

En av sakerna som Alliansen nu vill göra med sin budget är att stoppa det pågående arbetet med den omdiskuterade centrumplanen i Gävle. Enligt planen ska bland annat biltrafiken vid Rådhustorget begränsas under rusningstid.

– Centrumplanen har blivit väldigt politiserad. Miljöpartiet har haft ett väldigt stort inflytande och det är en bilfientlig politik man har bedrivit. Där krävs det helt klart omtag så att vi ser till att vi har ett centrum för alla, säger Patrik Stenvard, moderat och vice ordförande i kommunfullmäktige.

Alliansen och de rödgrönas budgetar liknar varandra och bygger även båda på de ekonomiska ramar som klubbades av Gävle kommunfullmäktige i juni.

Men det finns skillnader – som till exempel den nämnda centrumplanen som Alliansen nu vill stoppa. I stället vill man göra en ny utredning om hur Gävles stadskärna ska se ut i framtiden.

– Det blir ingen avstängning av trafik genom centrum. Det har vi varit väldigt tydliga med. Sen vill vi utveckla centrum ner mot stationen, söder och norrut. Vi har tankar om att vi måste jobba vidare bredare och i ett större område, säger Patrik Stenvard.

Exakt hur Alliansen vill utforma Gävles centrum i framtiden kan inte Patrik Stenvard svara på. Men han menar att den största skillnaden mellan Alliansens och de rödgrönas budgetar är möjligheten för Gävleborna att välja själva.

– Den stora förändringen handlar om valfrihetsfrågor, att våra kommuninvånare ska få mer valfrihet inom till exempel särskilt boende. Det handlar om kulturskolan och sådana bitar, men också vilket ledarskap vi vill ha och hur vi ser på företagande och näringsliv. Där finns det stora skillnader mellan den sittande kommunledningen och så som vi tänker när det gäller just näringslivsfrågor, säger Patrik Stenvard.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".