Klara Westerlund, tjänstledig från Kvinnojouren Blåklockan i Gävle, har kartlagt socialtjänstens arbetsmetoder. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Klara Westerlund, tjänstledig från Kvinnojouren Blåklockan i Gävle, har kartlagt socialtjänstens arbetsmetoder. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Våld mot kvinnor upptäcks för sällan

"Man frågar inte om våld"
1:41 min

Gävleborgs kommuner är inte tillräckligt bra på att upptäcka våld i nära relationer. Det hävdar kriminologstudenten Klara Westerlund i Gävle som lagom till "Internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor" kartlagt hur socialtjänsten klarar stödet till kvinnor som utsätts för våld av närstående.

Det finns kunskap och rutiner för hur socialtjänstens personal ska fråga vid misstanke om våld konstaterar Klara Westerlund, men rutinerna tillämpas inte konsekvent och kan dessutom skilja sig mellan länets olika kommuner:

– Enligt min studie förefaller det som om rutinerna inte alltid följs på ett systematiskt och strukturerat sätt. Trots att statsmakten satsat på att bekämpa våld i nära relationer, ställs inte alltid frågan om våld har förekommit, säger hon.

Det är inte bara Klara Westerlund utan även Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg och inte minst regeringens utredare Carin Götblad som alla ända sedan 2008 konstaterat liknande brister.

Det var då regeringen dels skärpte misshandlade kvinnors lagliga rätt att få hjälp vid socialtjänsterna, dels sjösatte ett paket med inte mindre än 56 specificerade åtgärder mot våld i nära relationer.

Statsmaktens ambition att motverka våldet är alltså stor, svårare är att göra det i praktiskt arbete ute i kommunerna. Det säger Pernilla Spåls, Länsstyrelsens samordnare av arbetet mot våld i nära relationer och därmed ansvarig för att de nya arbetsmetoderna införlivas i de kommunala verksamheternas vardag.

– Det är precis det vi jobbar väldigt mycket med! Vi kan bidra med kunskaper och erfarenheter, men att omsätta dem i praktiken är svårare!

Redan att öga mot öga fråga om någon utsatts för våld är svårt, menar Pernilla Spåls:

– Man vet inte vad man får för svar och ibland inte vad man ska göra med svaret, konstaterar hon.

Klara Westerlund har i sin studie funnit att Gävleborgs kommuner i dag kommit olika långt när det gäller att upptäcka och motverka våld i nära relationer. Viktigt och gemensamt för samtliga kommuner är emellertid att är att frågan om våld får en högre prioritet än vad den har i dag, anser hon:

– På den punkten har politiker och alla andra ansvar för att frågan ska få samma status som andra frågor inom socialtjänsten. Det ska vara lika naturligt att fråga om våld som att fråga om exempelvis förekomsten av missbruksproblem, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".