Peter Bergh, förbundsordförande för brandmännens riksförbund. Foto: Linnea Johansson/Privat.
Peter Bergh, förbundsordförande för brandmännens riksförbund. Foto: Linnea Johansson/Privat.
#skummetihamre

Brandfacket ser allvarligt på utbildningsbristerna

"Självklarhet med c-körkort om man ska framföra tunga fordon"
0:23 min

P4 Gävleborgs rapportering om utbildningsbristerna inom Norrhälsinge räddningstjänst får facket att reagera. De är kritiska till att deltidsbrandmännen får betala halva sitt c-körkort själva. 

Som P4 Gävleborg kunde berätta under onsdagen saknar en av fem av brandmännen inom Norrhälsinge räddningstjänst en komplett utbildning. 

Bland annat saknar flera c-körkort. Vilket gjorde att hävaren, en sorts skylift, fick lämnas hemma under insatsen vid den uppmärksammade branden i Hamre. Peter Berg, förbundsordförande för brandmännens riksförbund, tycker att något måste göras. 

– Det är allvarligt. Tyvärr är inte Norrhälsinge räddningstjänst ensamma om det här. Det är självklart att man måste ha c-körkort om man ska kunna köra tunga fordon, säger han. 

Han anser att det är en brist som är ganska enkel att lösa. 

– Det är något som vi fört fram i många, många år. Man måste ha möjlighet att ta ut fordonen, annars klarar man inte av uppgiften. Så enkelt är det.

Inom Norrhälsinge räddningstjänst får deltidsbrandmännen betala halva sitt c-körkort själva, och får halva bekostat av arbetsgivaren. 

Så ser det inte ut överallt. På en del ställen i landet betalas hela utbildningen av arbetsgivaren. Det tror Peter Bergh skulle kunna vara ett viktigt steg på vägen även här. 

– Vi har rekryteringsproblematik för den här yrkeskategorin. När man tittar på varför många inte kan ställa upp och bli deltidsbrandman så säger de att de får betala c-körkortet själva. Innan man tjänar tillbaka det så tar det en evighet, säger han.  

– Det handlar om inställningen till tjänsten. Det här är en anställning och då måste man få det som krävs för tjänsten tillgodosett. 

Här hittar du hela rapporteringen kring vår granskning #skummetihamre. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".