Gävle får nu sitt första evakueringsboende. Foto: Jens Meyer/TT.
Bostadssituationen i Bollnäs för nyanlända är svår med långa bostadsköer. Foto: Jens Meyer/TT.

Kommunens reaktion efter regeringens förslag

Bollnäs kommun: "Läget nu är jättesvårt"
0:46 min

Ett lagförslag, som kommer klubbas i Riksdagen, presenterades i dag och handlar om att Sveriges kommuner ska tvingas till att ta emot nyanlända. 

Lagen, som presenterades av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, ska öka spridningen av människor som kommer till Sverige så att fördelningen ska bli jämnare bland kommunerna. 

Hittills har Bollnäs kommun tagit emot 408 människor som är nyanlända till Sverige. Det är 368 personer mer än den ursprungliga överenskommelsen med Migrationsverket som handlade om 40 personer. 

– Förslaget som kom i dag är i rätt riktning, men den har ingen större betydelse för vår del, säger Axel Arvidsson, verksamhetschef för flyktingverksamheten i Bollnäs kommun. 

I Bollnäs välkomnas förslaget, men i dagsläget handlar det inte om huruvida andra kommuner tvingas ta emot människor. Det handlar om var personerna i slutändan hamnar, och var de har störst chans att komma ut i arbete, menar Axel Arvidsson.

– I dag är bostadssituationen i Bollnäs för nyanlända jättesvår. Det är väldigt långa köer. Vi klarar av läget som det är nu, men vi går på knäna samtidigt. Dagens system är ineffektivt, det vill jag påstå. 

Hur ska problemet tacklas?

– Undanta fri bosättning under etableringsperioden. Arbetsförmedlingen bör, i sitt arbete med kartläggning, erbjuda den nyanlända en bostad i en kommun där det finns störst förutsättningar för personen att komma ut i arbete och egenförsörjning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".