Miljöbil som tankas. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
#miljöfusket

Gävle kommun fuskar med miljöbilarna

"Jag vet faktiskt inte riktigt varför de väljer att tanka bensin"
1:32 min

Gävle kommuns miljöbilar tankas med vanlig bensin, trots att kommunen bestämt att de ska tankas med förnyelsebara drivmedel. Det visar en granskning som P4 Gävleborg gjort. 

Gävle kommun har satt höga miljömål och har ett miljöstrategiskt program som styr kommunens miljöarbete.

P4 Gävleborgs granskning visar att flera av miljöbilarna i kommunen tankas med helt vanlig bensin.

Och detta trots att bestämmelser säger att de ska tankas med förnyelsebart bränsle.

– Det har visat sig att det inte har nått hela vägen fram så det får vi se över såklart. I praktiken hamnar det på cheferna som ska se över hur deras anställda tankar sina bilar och med vilket bränsle, säger Bodil Dürebrandt, miljöstrateg på Gävle kommun.

Gävle kommun talar varmt om satsningar på att byta ut bilar som drivs med fossila bränslen, till bilar som drivs med förnyelsebara drivmedel.

Det ser snyggt ut på pappret, men i verkligheten ser det lite annorlunda ut.

Flera förvaltningar redovisar att deras miljöbilar, som kan tankas med antingen bensin eller etanol, tankas näst intill uteslutande med bensin.

Utbildning Gävle är ett exempel. Där finns två bilar som kan tankas med både bensin och etanol, men under 2015 har båda bilarna tankats uteslutande med bensin.

Varför bilarna tankas med miljöförstörande bränsle, det vet inte Bodil Dürebrandt.

– Jag vet faktiskt inte riktigt varför det hamnar på det sättet, varför de väljer att tanka just bensin i stället för etanol. Det är bra att ni har tagit fram och lyfter det, för det kommer bli en fråga vi tar upp internt nu framöver. 

Vad kommer att krävas för att ni ska få till det här bättre, att man tankar bilarna med förnyelsebart bränsle som era bestämmelser säger?

– Dels behöver vi kunna följa upp bättre hur bilarna tankas, sedan tror jag att vi måste uppmuntra och motivera de anställda till att göra det för att ta det här enkla valet som de inte väljer i dag, avslutar Bodil Dürebrandt, miljöstrateg på Gävle kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".