Avgaser
Trots att Gävle kommun har miljöbilar så tankas de flesta med bensin, och kommunen kontrollerar inte bränslet. Foto: Erik G Svensson/TT
#miljöfusket

Kommunen om bilfusket: Vi ska ändra oss

Eva Molarin: Det finns ett eget ansvar på cheferna
0:52 min

I veckan kunde P4 Gävleborg berätta att Gävle kommun stoltserar med miljöbilar, men alla körs på vanlig bensin. Omvårdnad Gävle berättar under tisdagen att det vet inte alls vad som tankas i deras bilar.

Eva Molarin är chef för Omvårdnad Gävles verksamhetsstöd och menar att man inte har något system för att kontrollera bilarnas bränsle. 

– Om vi inte har följt direktiven för att kontrollera detta så måste det göras, säger hon. 

Varför har man inte gjort något tidigare?

– För att vi fokuserat på att byta ut våra bilar. 

Vad spelar det för roll att byta ut bilarna om ni inte kontrollerar bränslet?

– Vi har även tagit in många elbilar, så alla körs inte på bensin. Varje verksamhet har instruktioner att följa gällande det här och vi har ett ansvar att följa upp den övergripande miljöplanen. Respektive chef ska se till att vi följer det här. Vi får redovisa hur mycket bensin vi tankar i nuläget och sedan minska det. 

När sker det?

– Inom den närmsta tiden.

P4 Gävleborgs lyssnare har under veckan hört av sig om granskningen.

– Det här är en skandal. Det är näst intill bedrägeri att man köper in miljöbilar, men tankar de på bensin. Jag saknar ord.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".