Olle Nilsson Sträng, politisk obunden och oppositionsråd i Bollnäs kommun, och Marie Centerwall, socialdemokratiskt kommunalråd i Bollnäs kommun. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
Olle Nilsson Sträng, politisk obunden och oppositionsråd i Bollnäs kommun, och Marie Centerwall, socialdemokratiskt kommunalråd i Bollnäs kommun. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio

Så ska nyanlända få jobb i Bollnäs

"Många är arbetslösa"
1:55 min

Just nu arbetar Bollnäs kommun med åtgärder för att personer som har svårt att få jobb, som nyanlända och ungdomar, ska etableras så bra som möjligt.

I dag besökte Raimo Pärssinen, socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävleborg, Bollnäs för att bland annat diskutera jobbfrågan med kommunen och arbetsförmedlingen.

– Det är många som är arbetslösa, men nu kan man med gemensamma ansträngningar sätta in olika åtgärder för att få ungdomar i antingen mer utbildning eller i jobb. Det är en stor ansträngning för många kommuner, och det är jag naturligtvis intresserad av att höra hur det går här i Bollnäs också, säger Raimo Pärssinen.

Det handlar bland annat om att Bollnäs kommun vill att ungdomar ska gå klart en gymnasieutbildning, och att också få ut dem i traineejobb, i vilka man kombinerar utbildning med jobb som är riktade mot bristyrken.

Men det handlar också om etableringsstödet. Att nyanlända snabbt ska lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjning.

– Det är många som flyttar till Bollnäs och kommer hit naturligt utifrån att det finns asylboendeanläggningar. Den viktigaste starten för oss är att vi skapar en dörr in för ungdomar och att vi samlokaliserar insatserna, säger Marie Centerwall, socialdemokratiskt kommunalråd i Bollnäs kommun.

Åtgärden hon pratar om ligger just nu i stargroparna och handlar om ett navigationscenter där man samlar alla myndigheter på ett och samma ställe. På det sättet ska det bli enklare för ungdomar och nyanlända att få kontakt. Åtgärden är också något som Olle Nilsson Sträng, politisk obunden och oppositionsråd i Bollnäs kommun, är glad över.

– Det ser jag väldigt mycket fram emot, att vi från olika myndigheter kan samarbeta för att hantera den nya situationen vi är i nu. Vi har ett bra samarbete mellan opposition och kommunledning i Bollnäs. Jag tycker att de är lyhörda för de förslag och idéer som vi från oppositionen också har, säger Olle Nilsson Sträng.

Efter dagens besök i Bollnäs är Raimo Pärssinen nöjd med kommunens etableringsplaner.

– Jag skulle säga att nästa år är man väl rustad för detta. Arbetsförmedlingen har de resurser man behöver just nu också. Det kändes skönt att höra, säger Raimo Pärssinen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".