Al-Rashideen moské i Gävle. Foto: Lovisa Svenn/ Sveriges Radio
1 av 2
Al-Rashideen moské i Gävle. Foto: Lovisa Svenn/ Sveriges Radio
Örebro Moské. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Örebro Moské. Foto: Sveriges Radio.

Terrorfinansiär kopplas till moskén i Gävle

"Han tvingades avgå"
0:36 min

En av grundarna till den välgörenhetsorganisation som har en majoritet av styrelseposterna i Örebro moské och som har tillsatt styrelsen i moskén i Gävle har tidigare finansierat al-Qaidaknutna terrorgrupper i Syrien och Irak.

Det här upptäcktes av finansdepartementet i USA. Efter det fick mannen sparken från organisationen Eid Charity som har sitt säte i Gulfstaten Qatar.

– Mannen har blivit anklagad för att ha skickat stora summor pengar till al-Qaidaknutna grupper, alltså jihadistiska grupper i Syrien och sedan det här avslöjandet kom har han tvingats avgå från styrelsen, men organisationen fortsätter med sina välgörenhetsprogram och projekt lite överallt i den muslimska världen men också utanför den muslimska världen, bland annat med att finansiera byggande av moskéer och islamska centra runt om i världen, säger Mohammad Fazlhashemi som är professor i islamsk teologi vid Uppsala universitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".