En person med vit overall och röda handskar rengör en sten från olja. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.
Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.

Inget miljöbrott för Arizona Chemical

"Det är lite märkligt"
1:06 min

Hovrätten för nedre Norrland anser inte att företaget Arizona Chemical i Söderhamn har gjort sig skyldig till miljöbrott. Men domen är konstig tycker miljöåklagare Christer Jarlås.

I december för snart fyra år sen läckte 800.000 liter råtallolja ut i Söderhamns skärgård sedan en cistern från företaget Arizona Chemical gått i läck.

Under rättegången i Hudiksvalls tingsrätt i oktober i år konstaterades det att utsläppet av råtallolja 2011 var en olyckshändelse och friade då företaget för misstankarna om miljöbrott.

Åklagaren var inte nöjd med domen och ansåg däremot att företaget agerat oaktsamt och skulle dömas för miljöbrott. Domen överklagades till Hovrätten som idag fastställde den friande domen.

– Tittar jag på den här domen så tycker jag att Hovrätten verkligen lyssnat på vad jag sagt men tycker ändå inte att det räcker för en fällande dom, säger en förbryllad Christer Jarlås.

Miljöåklagaren hävdar att Arizona Chemical inte lämnat korrekta uppgifter om råtalloljans egenskaper. Företaget har uppgett att den är trögflytande och lättsanerad när det är tvärtom menar åklagaren.

Trots att Hovrätten håller med om åklagarens resonemang tycker domstolen inte att det kan anses så klandervärt att det når upp till nivå för straffbar oaktsamhet.

– Jag tycker det är lite märkligt att en domstol verkar tycka att det är godtagbart att ett stort företag vilseleder en tillståndsgivare och det blir sen ett stort utsläpp som hade kunnat förhindrats om det satts högre krav på företaget, säger Christer Jarlås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".