Gävle ska avlasta Malmö och ta hand om en del av de ensamkommande som ger sig till känna i Malmö. Foto: Jessica Gow/TT.
Gävle ska avlasta Malmö och ta hand om en del av de ensamkommande som ger sig till känna i Malmö. Foto: Jessica Gow/TT.

Vill hjälpa Malmö – men har inga bostäder för ensamkommande

"Det ser svårt ut att komma igång till årsskiftet"
1:26 min

Gävle kommun vet ännu inte vad de ska göra av de 30-40 ensamkommande barn, som kommunen inom några veckor ska ta emot för att avlasta Malmö.

I veckan togs två beslut i kommunstyrelsen i Gävle som rör ensamkommande barn. Det ena var att Gävle ska avtala om att under nästa år ta emot fler barn, från 32 i år till 315 stycken nästa år. Det andra är att Gävle ska avlasta Malmö som så kallad ankomstkommun.

– Tanken är att det ska gå så fort som möjligt. Men vi har en del problem att hitta lämpliga lokaler. Men vi jobbar för fullt med den frågan, säger Wolther Planck, som är kommunens samordnare i flyktingfrågan. 

Det innebär att det ska finnas 30-40-tal platser för ensamkommande barn som får tillbringa sin första tid i Sverige i Gävle.

– I det fallet sätts de i ett boende här i Gävle, vistas här en vecka och skickas sedan vidare till något boende i landet som Migrationsverket tar fram, säger Wolther Planck. 

Politikerna hoppas att boendet kan vara igång redan vid årsskiftet. Men lokalfrågan är alltså ännu inte löst. Det kan handla om ganska enkelt boende, men det måste finnas ett godkänt brandskydd och flera av lokalerna som man tittat på tar för lång tid att göra i ordning. 

– Som det ser ut just nu verkar det vara svårt att vara igång till årsskiftet. Möjligtvis strax efteråt om man har tur, säger Wolther Planck. 

En del i avtalet innehåller att Gävle inte längre behöver hålla med akutboenden i Stenebergs idrottshall och Valbo Sportcentrum.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".