"Världens största luciakrona" som den såg ut under 90-talet. Foto: Sten-Olov Svensson
"Världens största luciakrona" som den såg ut under 90-talet. Foto: Sten-Olov Svensson

Skutskär kan få tillbaks "världens största luciakrona"

"Vi har redan fått lov från kommunen..."
1:25 min

Den som växte upp i Skutskär på 90-talet minns med största sannolikhet "världens största luciakrona" som ställdes upp i centrum varje år. Sedan 1999 sätts den inte längre upp men nu vill Luciakronans vänner se att kronan fixas till och sätts upp till nästa jul.

– Vi har redan fått lov från kommunen att vi kommer att få tillbaks den, jag börjar nästan gråta nu när jag tänker på det. Det är världens största luciakrona och den bara ligger på marken och ingen använder den. Vi ska vara jättestolta över den och det är bra PR för kommunen och för företag och för allmänheten i Skutskär att den står där och lyser, säger Agneta Hockman som är en av personerna som ligger bakom Facebook-uppropet

Hur ser den ut, hur stor är den?

– Den är 7,5 meter hög, 10 meter i diameter och väger 3,5 ton tror jag. Det är sju höga ljus och 124 ljuspunkter på hela kronan så den är jättefin.

När kronan slutade att sättas upp i slutet av 90-talet var det för att elektroniken i kronan blivit gammal och för att pengarna till att restaurera den inte fanns. Men enligt Agneta Hockman har nu kommunen gett klartecken för att man får sätta upp kronan igen – och pengarna kommer från sponsorer och privatpersoner.

– Det blir sponsorer, både företag och frivilliga som vill skänka en slant och arbetet med själva kronan görs frivilligt, säger Agneta Hockman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".