Det glömda landslaget i Brasilien. Foto: privat
Det glömda landslaget i Brasilien. Foto: privat

Det okända landslaget pusslar ihop ekonomin inför EM

"Varje pusselbit kostar 150 kronor"
1:26 min

Det okända landslaget i fotboll är klara för EM i september nästa år, men saknar pengar. Lösningen blir att sälja digitala pusselbitar på facebook för att få ihop pengar till resan, berättar den biträdande förbundskaptenen i Edsbyn.

- Det är ett pussel på 3 000 bitar och varje bit kostar 150 kronor plus en betalavgift, och får vi alla bitarna sålda får vi ihop de 450 000 kronorna som behövs för att vi ska kunna ta oss till Paris i augusti 2016, säger Stefan Jonsson i Edsbyn som är biträdande förbundskapten.

Det okända landslaget heter egentligen "Landslaget för lindrigt utvecklingsstörda fotbollsspelare". Inför VM i Brasilien förra året så gick Zlatan Ibrahimovic in med pengar för att få till resan. Och många känner nu igen laget som Zlatans eget landslag.

- Han fick frågan om han ville vara ambassadör för oss i år också, och då sa han att..- Nej, ambassadör vill jag inte vara men jag vill gärna vara kapten! Och då fick han vara kapten. 

Här i Sverige måste landslaget själv skaffa fram pengar för att komma iväg på större mästerskap, men i många andra länder så får de här landslagen mer stöd.

- Ja, i de andra länderna så ligger man ofta direkt under sina ordinarie förbund, inte under några handikappförbund.

Men man hoppas på bättre tider genom att få byta förbund till Svenska Fotbollförbundet.

- Ja, vi hoppas det. Nu sitter Svenska Parasportförbundet och Svenska Fotbollförbundet tillsammans och diskuterar det här, och det finns stora förhoppningar om att vi 2017 ska tillhöra Svenska Fotbollförbundet. Zlatan har ju sagt i en intervju att fotboll är till för alla och ska kunna spelas av alla, och det är ju Svenska Fotbollförbundets paroll så de borde ta in oss och alla andra inom handikappfotbollen, tycker Stefan Jonsson.

Det skulle i så fall vara ett ekonomiskt lyft för det glömda landslaget, tror Stefan Jonsson.

- Det tror jag skulle vara mycket, mycket lättare för oss, säger Stefan Jonsson i Edsbyn, biträdande förbundskapten i det glömda landslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".