Den traditionella julbocken i Gävle invigdes 29 november. Foto: Mats Åstrand/TT.
Julbocken i Gävle får fortsätta längta efter snö. Foto: Mats Åstrand/TT.

Klubbat: Kommunen bränner inte bocken

1:19 min

Under förra året kom ett annorlunda medborgarförslag in till Gävle kommun. I förslaget vill avsändaren att Gävlebocken ska brännas i kommunal regi, men i dag klubbade kommunen nej till förslaget.

Avsändaren till medborgarförslaget skriver att hen tycker att kommunen ska anordna en fest efter jul och att Gävlebocken då ska flyttas till Gavleån för att på isen eller på en flotte brännas.

Avsändaren skriver:

 "Det skulle dra massor av turister till stan för att se bocken brinna den utsedda dagen. Att lagligt bränna bocken skulle vara en prestige-"julklapp" för alla företag att ge till kunder och ge Gävle stor uppmärksamhet i världen."

Men förslaget fick inte riktigt fyr i Kommunfullmäktige, som beslutade att inte gå vidare med förslaget på dagens kommunfullmäktige.

–Ja, vad ska man säga... När det gäller bocken så är den ett otroligt starkt varumärke för Gävle. Förmodligen är det väl så att om den aldrig hade brunnit i historien, hade den inte varit lika känd, säger Jörgen Edsvik (S), kommunalråd i opposition, och fortsätter. 

– Samtidigt kan vi aldrig uppmuntra till mordbrand. Det vore väldigt bra om den får stå och gärna över nyår. 

Många tycker att det är tradition att bocken brinner. Kam man inte bränna den under kontrollerade former?

– Jag har hört andra som har resonerat precis likadant och jag har haft roliga diskussioner om bocken med människor på stan. Men det finns ju alltid en risk när man håller på med sådant här. Att något kan flyga iväg och antända något annat, så det kanske är bättre att bara låta den överleva, säger Jörgen Edsvik. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista