Varg
Foto: Crypto Wolf/Flickr/CC BY

De flesta vargobservationerna är osäkra

Länsstyrelsen: Vi kan aldrig vara säkra
2:31 min

Nu i december regnar vargobservationerna in över Länsstyrelsen i Gävleborg. Trots detta är endast omkring fem procent säkrade av Länsstyrelsen, osäkerheten är stor och Länsstyrelsen kan aldrig vara säkra på att det som rapporteras är sant.

I december har det hittills registrerats hela 37 vargobservationer hos Länsstyrelsen via nätet. I tjänsten Rovobs på Länsstyrelsens hemsida kan man registrera observationer av rovdjur och hittills har alltså hela 37 vargobservationer registreras.

Men av de 37 observationerna har endast 2 kvalitetssäkrats av Länsstyrelsen, det är omkring fem procent. De övriga 35 observationerna av varg i länet i december är alltså inte säkrade.

Hans Nordin är inventeringsansvarig på Länsstyrelsen i Gävleborg.

– Rapporterna som kommer in är gjorda på barmark under den här årstiden, för att vi ska kunna kvalitetssäkra så måste vi se bilder eller själva sett vargen, det kan vara skador till exempel. Rapporteringen är jättebra, för det lägger en grund för vad som rör sig i området.

Hur säker kan man vara på att det är varg när ni får in en sådan här rapport från allmänheten?

– Det kan vi aldrig vara. Även om folk i allmänhet blivit mer vargvana och kan skilja på olika spår, så kan vi aldrig vara säkra på att rapporten är korrekt förrän vi själva kan se det med egna ögon. Och det är jättesvårt på barmark nu när det inte finns någon snö. 

Det låter som en ganska osäker process, vad säger egentligen tjänsten Rovobs?

– Någonstans måste allmänheten kunna lämna sina observationer. Och vi åker ut på det som kan leda inventeringsarbetet framåt. När det sticker ut och det finns oönskat beteende med närgångna rovdjur så brukar vi ta personlig kontakt för att höra vad som egentligen har hänt.

Hans Nordin medger att det finns en risk för att felaktiga rapporter läggs in, med vilje eller oavsiktligt. Men han vill understryka att det är kvalitetssäkrade rapporter som ligger till grund för Länsstyrelsens beslut när det gäller bland annat skyddsjakt.

Ropas det varg för ofta?

– I sådana områden där det har varit problem med vargar inne i bebyggelse, då blir det fler observationer. Sedan kommer det felrapporter, men omfattningen av vad som är fel eller inte, det är svårt, avslutar Hans Nordin, inventeringsansvarig på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".