I Gävleborg har priset på bostadsrätter ökat det senaste året, enligt nya siffror från Mäklarstatistik som Svenska Fastighetsförmedling tagit del av. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
I Gävleborg har priset på bostadsrätter ökat det senaste året, enligt nya siffror från Mäklarstatistik som Svenska Fastighetsförmedling tagit del av. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Länets bopriser fortsätter öka kraftigt

"Inte sett peaken än"
1:24 min

Bostadsrättspriserna i Gävleborg fortsätter att öka kraftigt. I till exempel Sandvikens kommun har priserna stigit med 12 procent under de senaste tre månaderna, och hela 23 procent under det senaste året.

I Gävleborg har priset på bostadsrätter ökat det senaste året, enligt nya siffror från Mäklarstatistik som Svenska Fastighetsförmedling tagit del av. Enligt Per Bonnevier, fastighetsmäklare i Sandviken, beror prisökning på en allmän bostadsbrist där.

– I grund och botten handlar det naturligtvis om tillgång och efterfrågan. Det är det som styr utvecklingen på marknaden. Och det är en allmän bostadsbrist i stan, säger Per Bonnevier.

Störst ökning har Hudiksvalls kommun på 29 procent. Därefter kommer Sandvikens kommun på 23 procent. Men trots de stigande priserna har folk fortfarande råd att köpa ny bostad, menar Per Bonnevier.

– Ja, det har man. Det är många gånger personer som säljer sin villa, och förhoppningsvis får en slant över i den affären, som man är villig att investera i ett nytt ägande, säger han.

Villapriserna i länet har också ökat det senaste året, även om de gått ner något under det senaste kvartalet. Enligt Per Bonnevier kommer trenden med prisökningar på bostäder att fortsätta.

– Trenden är stigande och har varit så nu ett antal år. Jag tror inte att vi har sett peaken riktigt än, utan efterfrågan kommer att kvarstå under året som kommer, säger Per Bonnevier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".