Gävle kommun vill sälja sin gamla förskolebuss. Foto: Therese Selén / Sveriges Radio
Gävle kommun vill sälja sin gamla förskolebuss. Foto: Therese Selén / Sveriges Radio

Gävle kommun vill sälja förskolebussen

"Är det någon privatperson som har 20 barn så kan de höra av sig"
1:42 min

För ett par år sedan fungerade som rullande förskola i Gävle kommun men nu vill kommunen sälja förskolebussen. I dag är det inte lika stora problem att få fram förskoleplatser som 2010 då bussen köptes in så nu ska bussen krängas vidare, det här skriver Arbetarbladet.

Det är Utbildningsnämnden som har beslutat om att bussen ska säljas. Där är Martin Vadelius (S) avgående ordförande.

– Eftersom vi har byggt ut antalet förskoleplatser i Gävle kommun så ser vi inte att vi har behov att använda den som en rullande förskola längre så då säljer vi den vidare till någon annan som har det behovet, säger han.

Men kan ni inte hitta på något annat med den här bussen?

– Det har funnits resonemang kring hur vi ska använda den men vi ser att det finns svårigheter att använda den i vår verksamhet. I vår verksamhet är det inte det mest effektiva sättet att använda den och vi har intressenter så då väljer vi att sälja den.

Om någon privatperson vill köpa den, ingår det inredning så att man kan stoppa in ett gäng barn och hålla dem sysselsatta ett tag?

– Nu tror jag inte att vi kommer att lägga ut den på Blocket och hur det kommer gå till får förvaltningen svara på men det finns en del intresserade kommuner eftersom det är många som har problem med att få tag på eller bygga ut förskolan, framförallt de städer som liknar Gävle. Jag tror inte att någon privatperson som är aktuell men är det någon privatperson som har 20 barn och är intresserade så kan de väl höra av sig till Gävle kommun, avslutar Martin Vadelius (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".