Cassandra och Alina Ingela Pettersson från Gävle Science Fiction-förening med Star Wars-rekvisita. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio
1 av 2
Cassandra och Alina Ingela Pettersson från Gävle Science Fiction-förening med Star Wars-rekvisita. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio
Star Wars. © 2015 Lucasfilm Ltd. & TM. All Right Reserved.
2 av 2
Star Wars. © 2015 Lucasfilm Ltd. & TM. All Right Reserved.

Inför premiären – vad är grejen med Star Wars?

"Grundhistorien är en konflikt mellan det onda och det goda"
1:47 min

I kväll är det premiär för Star Wars Episode VII: The force awakens. Den här morgonen försökte morgonprogrammet reda ut hur peppade vi ska vara och vad som är egentligen är grejen med Star Wars?

Alina Ingela Pettersson från Gävle Science Fiction gästade studion.

– Grundhistorien är ganska enkel egentligen. En konflikt mellan det goda och det onda som pågår inne i människan också. En ambivalens. Jag tror att det är det som fångar intresset och relationerna mellan karaktärerna, att karaktärerna är väldigt speciella, säger Alina Ingela Pettersson, från Gävle Science Fiction-förening.

Egentligen är hon mer "trekkie" än Star Wars-fan och berättar att det tidigare funnits en kil nedslagen mellan Star Wars-entusiasterna och Star Trek-älskarna. Hon tycker däremot att den håller på att försvinna mer och mer och i och med att Star Wars-filmen har samma regissör, JJ Abrams, som gjorde Star Trek-filmen som kom för ett par år sedan så luckras det där upp allt mer.

Kommer de att påminna om varandra tror du?

– De kommer att göra det, det är jag övertygad om. Jag såg redan på rebooten av Star Trek att den började närma sig Star Wars, säger Alina Ingela Pettersson.

Star Wars-filmen har premiär i dag onsdag och här kan du höra Kulturnytts Björn Janssons recension av den nya filmen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".