Elever i skolbänken. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skolföretag riskerar miljonböter – driver skola i Gävle

Skolinspektionen har hittat allvarliga brister i utbildningen hos företaget Praktiska Sverige AB, som bland annat driver Praktiska gymnasiet i Gävle. Nu riskerar företaget böter på tre miljoner kronor. 

Det är allvarliga brister som Skolinspektionen har funnit i utbildningsverksamheten hos Praktiska Sverige AB. Brister som innebär att elever vid företagets gymnasieskolor inte är garanterade att få den utbildning och det stöd de har rätt till. 

Bland annat är det ingen av skolorna som erbjuder modersmålsundervisning, det trots att många elever har ett annat modersmål än svenska och därmed kan ha rätt att få erbjudande av skolan om sådan undervisning.

Skolinspektionen ser allvarligt på situationen och kräver att företaget omedelbart rättar till bristerna. Senast den 31 mars nästa år ska Praktiska Gymnasiet AB redovisa vad man har gjort för att komma tillrätta med problemen. Annars väntar alltså böter på tre miljoner kronor. 

En av skolorna som gymnasieföretaget driver är Praktiska gymnasiet i Gävle. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".