Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Forskarna hoppas att tjocktarmsscreening ska bli lika accepterat som mammografi. Foto (arkivbild): Fredrik Sandberg/TT
1 av 3
Forskarna hoppas att tjocktarmsscreening ska bli lika accepterat som mammografi. Foto (arkivbild): Fredrik Sandberg/TT
Medicine doktor Kerstin Stake Nilsson i Gävle ingår i forskargruppen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 3
Medicine doktor Kerstin Stake Nilsson i Gävle ingår i forskargruppen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Margareta Erdesjö i Gävleborgs Mag- och tarmförening välkomnar initiativet. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 3
Margareta Erdesjö i Gävleborgs Mag- och tarmförening välkomnar initiativet. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Tarmundersökningar planeras för alla över 60

"Det kan rädda liv"
1:46 min

Det bör bli obligatoriskt för alla över 60 år att undersökas för cancer i tjocktarmen. Det anser en forskargrupp vid Karolinska Institutet som har långt framskridna planer på hur sådan tjocktarmsscreening rutinmässigt ska kunna införas inom sjukvården.

Storskalig tjocktarmsscreening kan rädda liv. Det säger sjuksköterskan och medicine doktor Kerstin Stake Nilsson i Gävle som ingår i forskarteamet och med hjälp av 200 000 försökspatienter runt om i landet just nu försöker hitta bra metoder för ett sådant jättelikt screeningprogram.

– Målet är förstås att minska dödligheten i tjocktarmscancer. Att finna sjukdomen tidig så att man både minskar det personliga lidandet och minskar samhällets kostnader för behandling och vård.

Två slags undersökningar

Två undersökningsmetoder utprovas bland de 200 000 patienter som ingår i den just nu pågående förstudien:

– Den ena patientgruppen får genomgå koloskopi, alltså får en slang med optisk utrustning för undersökning av tjocktarmen införd via ändtarmen. Den andra gruppen får lämna avföringsprov för kontroll av blod i avföringen, berättar Kerstin Stake Nilsson.

Många avstår

Tyvärr värjer sig många för så intima undersökningar och ska screening efter tjocktarmscancer bli lika naturligt som mammografin och cellproverna för livmoderhalscancer blivit, krävs inte bara forskning om bästa undersökningsmetod, utan också om de 200 000 försökspatienternas inställning till undersökningen. Just det senare är Kerstin Stake Nilssons viktigaste uppgift i forskningsprojektet:

– Vi är framför allt intresserade av "NEJ-sägarna". Vi vill veta varför man avstår från undersökningen när den erbjuds, säger hon.

Obehaget kan övervinnas

För många är det nog tanken på koloskopislangen som får dem att vilja stanna hemma, men Margareta Erdesjö i Gävleborgs Mag- och tarmförening som vet att tjocktarmscancer är en av de vanligaste sjukdomarna och kan botas om den upptäcks tidigt, är inte lika feg. Obligatorisk tjocktarmsscreening behövs, slår hon fast:

– Det är en utmärkt idé! Vi som redan har andra typer kan ju också få cancer till slut, därför är det bra med kontroller, säger hon.

Margareta Erdesjö har själv erfarenheter av koloskopi och kan vittna om vad det innebär.

– Första gången tyckte jag att det var förskräckligt och bad att få bli sövd. I dag ser jag det som en ren rutinkontroll, två gånger per år, berättar hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".