En ensam man
Foto: TT.

Gävleborgarna är dåliga på att umgås

"Äldre är mer asociala än yngre"
0:29 min

Gävleborg ligger på tredje plats i landet i att vara sämst på att vara social. Det räknat utifrån besök på till exempel fester, släktsammankomster och föreningsmöten. Grannlänet Dalarna är ännu sämre på att vara social.

Var femte svensk har ett lågt socialt deltagande. Det visar de senaste resultaten i Folkhälsomyndighetens nationella enkät som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt inför julhelgen. Det är räknat utifrån besök på exempelvis fester, släktsammankomster, och föreningsmöten. 

Och Gävleborgs län är faktiskt tredje sämst i landet då 23 procent av gävleborgarna har ett lågt socialt deltagande, lika många som i Kalmar och Västernorrland.

Johanna Alfredsson är utredare på samhällsmedicin på Region Gävleborg och berättar att man kan se skillnader bland folk gällande det sociala.

– Vi ser stora skillnader i olika befolkningsgrupper i den här frågan. Det är ju fler män än kvinnor som har lågt socialt deltagande, fler personer med kort utbildning än de som har lång utbildning och även fler äldre än yngre som har en lägre social aktivitet.

Rent geografiskt kan man också se skillnader, men det finns en naturlig förklaring till det.

– I glesbygdskommuner så finns det inte samma möjlighet att gå på bio, teater eller träffas på andra sätt, för att det helt enkelt inte finns den möjligheten. Det är ju en enkel anledning till varför social deltagande är lägre just där än i andra kommuner, säger Johanna Alfredsson.

Minst sociala i landet är man i Dalarna följt av Jämtland. Mest sociala är de som bor i Uppsala län. Snittet i landet är att var femte svensk, alltså 20 procent, har lågt socialt deltagande.

Undersökningen har gjorts varje år sedan 2004. 

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".