Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Cecilia Hansson, här med hästen Fonda, driver Kybacka gård utanför Gävle och är kritisk till att också t ex lantbrukare omfattas av den nya bygglagen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Alla näringsidkare omfattas av nya bygglagen

"Det kommer att beröra oss lantbrukare väldigt mycket"
1:14 min

Alla företagare som bygger om eller till för en viss summa måste anmäla det till Skatteverket och ha elektroniska personalliggare för byggjobbarna. Det för att bekämpa svartjobben, men det kan också ställa till problem. 

– Det kommer ju att beröra oss lantbrukare väldigt mycket. Vi har ju byggt nästan hela tiden sedan vi köpte den här gården och det är svårt att se hur det ska fungera i verkligheten, säger lantbrukaren och företagaren Cecilia Hansson.

Cecilia Hansson och hennes familj driver Kybacka gård utanför Gävle. Här finns en älgpark, en restaurang och hästar. Intill uppfartsvägen är det avverkat för nästa stora bygge.

– Vi hoppas ju projektera för att göra ett ridhus här borta. Så det berör ju absolut oss, det gör det, konstaterar lantbrukaren Cecilia Hansson.

Den nya lagen som träder i kraft den 1 januari berör alla näringsidkare som utför byggjobb för mer är fyra prisbasblopp - ungefär 180 000 kronor exklusive moms. De måste dels anmäla det i förväg till Skatteverket dels ha en elektronisk personalliggare, tex i form av en app, där alla som jobbar med bygget registreras.

Förutom lantbrukare så omfattas också till exempel bostadsrättsföreningar och butiksinnehavare som bygger om sina lokaler. Och just informationen om vem som nu måste ha personalliggare har inte nått ut konstaterar Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

– Om man har en butik och exempelvis bygger om i butiken eller vad det nu kan vara för någonting. Att man då ska tänka på att man ska anmäla bygget till Skatteverket och att man ska ha en elektronisk personalliggare innan man drar igång byggnationen, där ser vi ju vissa problem såklart.

– Men vi jobbar ju mycket med branschen och branschorganisationerna för att försöka få ut det här budskapet, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Lagen införs för att minska svartjobben i byggbranschen och Skatteverket kommer att göra kontroller.

På Kybacka gård med hästar och älgar utanför Gävle har Cecilia Hansson förståelse för att man vill bekämpa svartjobb, men ser svårigheter för sig själv och andra lantbrukare.

– Jag tycker att det verkar bra för byggbranschen. Men vi som jobbar såhär, lantbrukare som man är nästan dygnet runt och bygger mycket själva och så vidare, nej jag har svårt att förstå, säger lantbrukaren och företagaren Cecilia Hansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".