Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio
1 av 2
Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio
Kammaråklagare Karolin Hellsberg. Pressbild: Thomas Carlgren.
2 av 2
Kammaråklagare Karolin Hellsberg i Västerås. Pressbild: Thomas Carlgren.

Åklagare: Vittnen kan påverkas av medias direktrapportering

"Ett väldigt intressant fenomen"
2:53 min

Det har blivit vanligare att media direktrapporterar från rättegångar, både i ljud och text. Det här kan påverka vittnen och i förlängningen också utgången av själva rättegången, befarar kammaråklagare Karolin Hellsberg.

Allmänhetens intresse för rättegångar är ofta stort, men direktrapporteringen innebär också att vittnen kan ta del av uppgifter som de annars inte skulle känt till, menar kammaråklagare Karolin Hellsberg som också ansvarar för kontakter med media i Åklagarområde Mitt där Gävleborg ingår.

– Det skulle ju kunna innebära, att om man har en flerdagarsförhandling med många vittnen som är utspridd över flera dagar, att vittnen medvetet eller omedvetet låter sig påverkas av vad andra vittnen som redan är hörda har sagt, säger Karolin Hellsberg.

I Sverige ska en rättegång avgöras i själva rättssalen. Enligt muntlighetsprincipen ska vittnen och parter ska höras just muntligen.

Omedelbarhetsprinicpen innebär att rätten endast ska bry sig om bevisfakta från själva huvudförhandlingen.

Enligt koncentrationsprincipen ska också allt som ska ligga till grund för domen, läggas fram vid huvudförhandlingen.

– Domstolen har inte läst förundersökningen och polisutredningen innan rättegången, utan dömer på det som kommer fram i rättegången, säger kammaråklagare Karolin Hellsberg.

– Vi har också principer och rättegångsbalken säger att vittnen som ska höras, inte ska sitta med under rättegången för att inte låta sig påverkas.

Att vittnen, i väntan på att höras, kan sitta hemma i soffan eller i väntsalen och följa medias direktrapportering, kan leda till att de påverkas, tror Karolin Hellsberg.

Den här problematiken är så pass ny att den bara börjat diskuteras, säger Karolin Hellsberg. Hon har inga exempel på fall där vittnen ändrat sig efter att ha följt medias direktrapportering.

– Men jag tror att diskussionen kommer att vakna till liv ju oftare vi ser det här.

Men det handlar inte om kritik mot media. Karolin Hellsberg vill inte begränsa friheten för media och privatpersoner att följa rättegångar.

– Det är viktigt att media granskar rättegångar och den dömande verksamheten. Jag tror snarare att det blir lagstiftaren som i framtiden får se över rättegångsbalken, om det här blir ett problem.

– Det är ett väldigt intressant fenomen. Man ser på många sätt att våra lagar och regler inte är uppdaterade till den verklighet som vi lever i idag, säger kammaråklagare Karolin Hellsberg i Västerås, som också ansvarar för mediekontakter i Åklagarområde Mitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".