Allra stormigast kan det bli vid Storsjön. Foto: TT
Allra stormigast kan det bli vid Storsjön. Foto: TT

SMHI varnar för stormig juldag

På juldagskvällen väntas vindar på 25 meter per sekund dra in över Gävleborg och större delen av södra Norrland. En klass 2-varning är utfärdad.

– Man ska väl inte ut och röra sig för mycket. Vind är ju inte farlig i sig men den ger ju effekter, det kan falla träd och annat, säger Anders Wettergren, jourhavande meterolog på SMHI.

På juldagen väntas det bli rejält blåsigt i södra Norrland, framför allt mot kvällen. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormvindar i hela Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, samt Bottenviken.

Kraftigast väntas det blåsa i Jämtlandsfjällen och särskilt kring Storsjön, där vindarna kan bli en bit över 25 meter per sekund.

I nordvästra Götaland ställdes tågtrafik till en början in för juldagens förmiddag. Men senare ställdes trafiken in för hela juldagen, på grund av de kraftiga vindar som väntas. En klass 1-varning är utfärdad där med vindar kring 20 meter per sekund.

Det har även blåst kraftigt i Norge på julafton, vilket har fått dödliga konsekvenser. En kvinna dog efter att ha träffats av en flaggstång på Holmenkollen i Oslo, och en man rycktes ut till havs av en våg vid Lindesnes fyr på Norges sydspets.

SMHI:s karta kan du se exakt vilka områden som påverkas av stormvindarna.

Dessa tågsträckor är inställda under hela juldagen:

Halmstad-Värnamo

Värnamo-Vaggeryd-Nässjö

Jönköping-Vaggeryd-Värnamo

Nässjö-Vetlanda

Nässjö-Eksjö

Samtliga avgångar ersätts med buss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".