Sverigedemokraternas valsedlar. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Sverigedemokraternas valsedlar. Foto: Björn Lindgren/Scanpix

Störst andel avhopp bland SD i Gävleborg

"Det har skett kupper"
1:29 min

Sverigedemokraterna har högst andel avhopp i politiken i Gävleborg hittills under mandatperioden. Efter drygt ett år har 14 procent av de invalda sverigedemokraterna i landstings- och kommunfullmäktigena i länet klivit av.

Partiet har även tidigare har haft många avhopp både i Gävleborg och resten av landet. Ett skäl är att SD i de lokala valen har haft öppna listor, säger Richard Öhrvall, demokratistatistiker på SCB.

– Folk kan nominera personer via valsedeln. Det gör också att det har skett kupper, men också att personer som inte alls har någon koppling till partiet blir invalda. Det är ett nytt parti som har vuxit väldigt kraftigt och vi vet att de som kommer in nya i politiken hoppar av i högre grad, vilket är ganska naturligt. 

I senaste valet fick Sverigedemokraterna 64 mandat i landstinget och kommunerna i Gävleborgs län. Nio av de invalda politikerna har hoppat av, 14 procent, och en av partiets stolar står fortfarande tom. Näst största andelen avhopp har Kristdemokraterna, med 13 procent eller 2 av 15 ledamöter. Genomsnittet ligger på knappt 7,5 procent, vilket kan jämföras med nära 20 procent under hela förra mandatperioden. Då hoppade nästan hälften av alla sverigedemokrater av.

I fallet SD spelar alltså bland annat de öppna listorna in. Generellt brukar också partier med många unga ledamöter ha högre andel avhopp. Men enligt Richard Öhrvall finns det inget som tyder på att allmänhetens förtroende för partier generellt sett påverkas av en stor andel avhopp. 

– Däremot kan man tänka sig att de fall där avhoppen beror på konflikter och sånt som väljarna uppfattar som att man inte sköter det man är där för att sköta, det kan nog ha påverkan. Men det är inte det vanligaste skälet till att man hoppar av, säger Richard Öhrvall.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".