Traditionellt sett är det mycket folk ute i nöjeslivet på juldagen. Foto: David Magnusson / SvD / TT
Traditionellt sett är det mycket folk ute i nöjeslivet på juldagen. Foto: David Magnusson / SvD / TT

Polisen ökar manskapet inför hemvändarkväll på krogen

"Vi har förstärkt bemanningen"
0:19 min

Julmys med familjen i all ära, men vad går upp mot en kväll på krogen? I kväll träffas många hemvändare på krogarna runt om i Gävleborg. För polisen innebär festandet extra mycket jobb – och nu har man även förstärkt sin bemanning.

I kväll träffas hemvändare på krogarna runt om i länet för att checka av vad som hänt sedan de var hemma senast. För polisen innebär festandet extra mycket jobb.

– Det innebär att arbetsbelastningen kommer att bli högre än en normal helg. Därför har vi förstärkt bemanningen och vi räknar med att vi har tillräckligt med resurser för att kunna garantera den allmänna säkerheten och ordningen, säger Peter Hultqvist vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.

Juldagsparty på krogen är ett begrepp på de flesta orter utanför storstäderna. De som har flyttat från exempelvis Gävle, Hudiksvall, Piteå, Mora eller Växjö kommer hem till familjen över helgen – och passar på att festa till med gamla vänner på krogen när julafton är över.

Men även om de flesta har trevligt med gamla vänner händer det förstås att ett och annat gräl uppstår. Trots att man kanske inte direkt gått och nött på varandra så kan det bli både bråk och slagsmål. Kanske är det gamla oförrätter från skoltiden som ska sonas, eller kärleksrivaler som äntligen ska göra upp.

Och med anledning av att det traditionellt sett är mycket folk ute i nöjeslivet på juldagen har polisen nu alltså tagit in extra personal.

Historiskt sett, brukar det vara stökigt på just juldagen?

– Ja, säger Peter Hultqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".