Hyreshus Gavlegårdarna, Gävle  Foto: Christine Odén/P4 Gävleborg
Hyreshus Gavlegårdarna, Gävle Foto: Christine Odén/P4 Gävleborg

Nya grepp ska minska bostadsbristen

"Staten måste bygga bostäder för låginkomsthushåll"
1:32 min

De kommunala bostadsbolagen, som Gavlegårdarna, måste ta ett större ansvar för att motverka den alltmer ökande bostadsbristen i Sverige. Det menar Boverket, som vill att allmännyttan luckrar upp sina kösystem och börjar titta på nya lösningar. 

På Gavlegårdarna får man vänta i snitt fem år på en lägenhet men det kan bli tio år i vissa områden. Totalt står 109 000 personer i kö till de 15200 lägenheter som Gavlegårdarna har.

Micael Nilsson på Boverkets menar att det är orimligt eftersom invånarantalen kommer öka ännu mer till följd av flyktingströmmarna. Det måste därför till radikala åtgärder för att lösa bostadsbristen. Han menar även att det främst är tre saker som ska till för att förbättra situationen.

- Begränsa asylsökandes rätt att bosätta var de vill, låt allmännyttan hitta andra system än raka kösystem och staten måste bygga bostäder för låginkomsthushåll, säger Micael Nilsson.

När det gäller bostadsbristen för nyanlända så är Gävle en kommun som Boverket också tittat närmare på och upptäckt att många nyanlända bor på samma adresser, i många fall flera än fem personer i varje rum.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".