Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler stannar kvar i facket

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 06.14
"Signal om att vi är på rätt väg"
(2:29 min)
Christina Andersson är med i facket som hon tycker har en viktig roll, bland annat i löneförhandlingar. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
1 av 2
Christina Andersson är med i facket som hon tycker har en viktig roll, bland annat i löneförhandlingar. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
Victor Sundelin är inte med i facket eftersom han bara arbetat på tillfälliga jobb. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
2 av 2
Victor Sundelin är inte med i facket eftersom han bara arbetat på tillfälliga jobb. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Fackförbunden inom LO ser ut att ha brutit den långvariga trenden med allt färre medlemmar. Under 2015 har medlemsantalet vänt upp för första gången på 20 år, mest på grund av att färre än tidigare lämnat facket.

Jonas Ivman är medlemsansvarig på LO.

– Ja, det är jätteroligt att faktiskt få säga att vi har ett positivt resultat. Det skickar en signal om att vi är på rätt väg, säger han.

Varför är det så viktigt med många medlemmar? 

– Framför allt nu när våra LO-förbund ska gå ut i avtalsrörelse måste vi visa att vi är många som står upp för att vi ska ha en bra reallöneutveckling. 

Det är första året sedan 1995 som LO:s 14 förbund ser ut att öka det totala antalet medlemmar. Enligt preliminära siffror som Ekot har tagit del av har LO vuxit med drygt 1 500 personer till 1 467 000 medlemmar till och med november. Och slutar året som det brukar landar totalen på ett plus.

– Det är framför allt våra tre största förbund som har gått väldigt bra, Kommunal och Handels, och IF Metall som har tappat en hel del under ett par år ligger nu nästan vid nollstrecket, säger Jonas Ivman.

Förändringen 2015 är inte att många fler gått med i facket, i stället är det färre än tidigare som har gått ur. Utmaningen att locka unga kvarstår. Det gäller till exempel Victor Sundelin som jobbar i en chokladbutik men inte är med i facket. 

– Nej, jag har bara haft tillfälliga jobb och planerar att åka ut och resa. Det har inte varit lämpligt, säger han.

Bland akademiker fortsätter Saco-förbunden att bli större och TCO:s största fackförbund Unionen har vuxit med 20 000 medlemmar till omkring 620 000 under 2015. 

– Det mest konkreta vi gör är att hela tiden ställa frågan, vill du bli medlem? Från 2010 har vi ökat med 125 000 medlemmar och det är glädjande att se att den positiva utvecklingen fortsätter under 2015, säger Unionens ordförande Martin Linder.

IT-konsulten Christina Andersson är med i facket. 

– För att kunna få inkomstförsäkring och annat. Jag tror att man behöver marknadsföra sig mer, fördelarna att vara med jämfört med att inte vara med. Jag tror inte att det budskapet når fram till alla, säger hon. 

Har facket någon viktig roll att spela i dagens arbetsliv?

– Ja, det tror jag absolut. När det gäller löneförhandlingar har de nog mycket att säga till om, och också vid konkurser, uppsägningar och annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".