Man håller i ett glas med alkohol. Till höger en skärmdump på ett av alla de instagramkonton som finns och som säljer och langar vodka till unga. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Det finns just nu över 80 konton på Instagram i Stockholm där det säljs sprit, enligt polisen. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Vanligare att sprit langas till unga via Instagram

"Alla hade fått tag på spriten via sociala medier"
3:00 min

Sedan ett par år tillbaka sker alltmer spritlangning i storstäder genom sociala medier. Bara i Stockholm uppskattar polisen att det finns minst 80 konton på bildtjänsten Instagram som öppet marknadsför framförallt vodka.

–Det var en insparksfest för ettorna på en gymnasieskola i Stockholmsområdet. Av 30 elever i klassen var 25 fulla och alla hade fått tag på spriten via sociala medier, berättar en 16-årig tjej i klassen.

Hon visar konton på sin telefon med namn som "Vodka Linje 13" och "Vodka Bromma". Ibland står telefonnumret utskrivet i bion, alltså den text där användaren presenterar sig.

Via den anonyma sms-funktionen Kik stämmer köpare och säljare sedan träff för att byta ett par hundralappar mot en flaska Smirnoff eller Stolichnaya vodka.

Lars Utter är polis och har fram tills nyligen jobbat med ungdomsbrott. Han har bra koll på Instagramkonton som langar sprit.

– Bara i Stockholmsområdet finns det 80-100 stycken just nu. När något konto stängs ned, öppnar strax ett nytt. Följer man ett konto som säljer sprit blir man sedan ofta tillagd av andra, säger han.

Personerna bakom kontona säljer ofta även droger som ecstasy och cannabis. Lars Utter var förra året med om att gripa tre killar på 16 respektive 17 år som senare kunde lagföras för sprit- och knarklangning via just Instagram och Kik.

Kunderna var killar och tjejer på 14 och 15 år. Langarna dömdes till skyddstillsyn och vård.

Att minderåriga får tag på alkohol är förstås inget nytt men Lars Utter, polis i Stockholm, menar att det är oerhört mycket lättare nu än för 20 år sedan. Vilken 13-åring som helst kan i stort sett få tag på starksprit nu.

– Att alkoholdebutera med starksprit innebär att du kan råka illa ut direkt. Men det gör också att risken ökar att trilla dit i missbruk, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".