Nordkorea hävdar att landet i natt lyckades spränga en mindre vätebomb. Foto (arkivbild): TT Nyhetsbyrån
1 av 2
Atombomsexplosion i Nordkorea i natt. Foto (arkivbild): TT Nyhetsbyrån
Kim Jong Un hävdar att Nordkorea sprängt en vätebomb. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko/TT.
2 av 2
Kim Jong Un hävdar att Nordkorea sprängt en vätebomb. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko och Lee Jin-man/TT.

Oroande uppgifter om provsprängning i Nordkorea

"Det är väldigt oroväckande"
1:37 min

Enligt Nordkoreas statskontrollerade television lyckades landet i natt för första gången provspränga en vätebomb. Uppgifterna är osäkra men om de visar stämma är de givetvis oroande. Det säger Fatima Viklund, ordförande för Gävleborgs FN-distrikt och engagerad i den lokala opinionsbildningen mot kärnvapen.

– Jag fick ont i magen och en oroskänsla över att sådant här kan ske. Man får inte glömma vad atomvapen och kärnvapen kan göra med människor. Och att Nordkorea verkar ha gjort det här tycker jag är väldigt oroväckande, säger Fatima Viklund.

2009 startade hälsingebon Inger Holmlund ett prisat initiativ - budkaveln för en kärnvapenfri värld. Hur stort är engagemanget mot kärnvapen i Gävleborg i dag?

– Vi verkar fortfarande i den frågan och driver på hennes arbete och process, och det blir väl ännu mer aktuellt nu. 

De Nordkoreanska uppgifterna sammanfaller enligt Ekot med ett registrerat jordskalv i just det område där  Nordkorea tidigare sagt sig provspränga kärnvapen.

Nordkorea är visserligen känt för att bedriva propaganda, men grannländerna Sydkorea, Kina och Japan har liksom USA redan fördömt provsprängningen och FN:s säkerhetsråd har kallat till extramöte i dag.

Kärnvapendebatten har plötsligt fått nytt liv och provsprängningen kommer självklart också högst på dagordningen när Gävleborgs många lokala FN-föreningar samlas nu i januari, försäkrar Fatima Wiklund.

– Den här frågan blir högst aktuell att prata om. Hur ska vi kunna skapa en opinion kring det här. 

Räcker det då med att prata? Har det någon effekt?

– Tänk så här i stället: Om man är tyst om det här, vad händer då? Vi måste arbeta och verka för nedrustning av kärnvapen i alla dess former, understryker Fatima Viklund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".