Mobiltelefonen kan både fungera sämre och få kortare batteritid i midvinterkylan. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Mobiltelefonen kan både fungera sämre och få kortare batteritid i midvinterkylan. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Kylan jobbig för mobiltelefonerna

"Min mobil dör på en gång nästan"
1:30 min

Den sibiriska kylan har dragit in över landet och det är inte bara dina händer och öron som lider. Den kan dessutom få din mobiltelefon att dö i förtid.

– Min jobbtelefon fungerar ganska bra i kylan, men min egen mobil dör på en gång nästan. Det är lite jobbigt, säger Vendela i Gävle.

Joel Westerholm är nyhetsredaktör för M3, en hemsida som skriver om nya teknikprylar.

– Står man på en busshållplats och surfar medan man väntar på bussen och det är minusgrader ute så har du klart mindre batteri sedan, då får man akta sig, säger Joel Westerholm. 

Det är främst är litiumjonbatterierna som är problemet, och även om det skulle gå att bygga mer köldtåliga batterier så är det nog inte prio ett för mobiltillverkarna.

– Att man skulle utveckla ett särskilt batteri för Sverige, Kanada och Sibirien låter lite osannolikt tycker jag. Man får försöka låta bli att ha telefonen i handväskan eller i ytterfickan på rocken och istället i byxfickan där det är varmt och gott, säger Joel Westerholm. 

Dagens smarta telefoner är ju inte bara telefoner och kanske handlar det om att acceptera även baksidorna av det. Det tror tidningen Ljud och Bilds Sverigeredaktör Jonas Ekelund.

– Man får tänka på sin smartmobil som en dator och det finns nog ingen som skulle ta ut den på vintern och tro att den ska fungera lika bra utomhus.

Och i Gävle är Bella lite sur på sin mobil.

- Ja, den dör ju på en gång. Batteriet är kasst!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".