Tre pojkar sitter på bänken på en innebandyträning.
Foto: TT

Vanligt med kränkningar på idrottsgymnasier

"Vi jobbar mycket kring att bemöta varje människa utifrån hur den är"
2:02 min

Nyligen granskade Skolinspektionen flera idrottsgymnasier i landet. Och så många som hälften av skolorna har allvarliga brister när det kommer till arbetet med kränkning i samband med träningar. Torsbergsgymnasiet i Bollnäs däremot är ett gott exempel. 

– På vårt gymnasium har vi också förståndshandikappade, vi har många invandrare och så vidare. Det är en blandning av människor, vilket gör att jag tror att toleransen hos oss är större än kanske i andra delar av vårt samhälle i dag. Vi jobbar mycket kring att bemöta varje människa utifrån hur den är, säger Bertil Lundqvist, rektor på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. 

Torsbersgymnasiet har ett idrottsgymnasium och är en av skolorna som får godkänt i Skolinspektionens granskning. Men hälften av de granskade idrottsgymnasierna får allvarlig kritik för brister i arbetet mot kränkande behandling i samband med träningarna. 

Enligt skolinspektionen har de duktiga eleverna har gynnats, medan de andra eleverna blivit sämre behandlade. Det kan till exempel handla om att förlorarna tvingats städa, göra armhävningar eller knyta upp skridskor på vinnarna. 

Bertil Lundqvist tycker att det är viktigt att se till varje individ istället för att jämföra prestationer. 

– Varje elev ska nå så långt den kan komma, utan att jämför sig med någon annan. Sedan om någon är etta i världen, i Sverige eller i Bollnäs det spelar ingen roll. Alla som jobbar kring en elev måste ha den inställningen att elev ska utvecklas utifrån sin förmåga, säger Bertil Lundqvist. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".